Menu

Dansend onder de palmbomen?

Vitaliteit roept bij mij de associatie op met het ‘Zwitserleven gevoel’ in de reclame van de gelijknamige pensioenverzekeraar. Alsof vitaliteit gaat over (jongere) ouderen die onbezorgd dansend
op witte stranden onder wuivende palmbomen kunnen genieten van hun vitale oude dag. Een andere associatie is die met gezond leven in het algemeen, met sporten en bewegen in het bijzonder.
Ook dat is een beperkt idee van vitaliteit. Binnen Vitale Delta richten wij ons naast fysieke vitaliteit ook op mentale en sociale vitaliteit, al dan niet ondersteund door technologie.

De vraag wat vitaliteit is, is ook relevant in het licht van wat er wel – of niet – in het onderzoeksprogramma Vitale Delta past. Vraagstukken rond de laatste levensfase en palliatieve zorg lijken misschien weinig met vitaliteit te maken hebben, maar toch is dat wel degelijk zo. Vitaliteit speelt een belangrijke rol bij een betekenisvol en waardig levenseinde en is ook van belang bij degenen die iemand in die laatste fase ondersteunen, zoals naasten, mantelzorgers en professionele zorgverleners. Door nu binnen Vitale Delta in de breedste zin van het begrip bezig te zijn met vitaliteit kunnen we op alle vlakken werken aan het doel: op onze oude dag dansen op een wit strand onder de palmbomen.

Katja van Vliet
Programmamanager Vitale Delta en werkpakketleider wp 4

Publicatiedatum:

error: Deze afbeelding kan niet worden gedownload