Menu

MOVe WITh: Met Ouderen Vooruit Wandelen met Interactieve Technologie

Afgerond project

Werkpakket: Algemeen, Fysiek Vitaal

De Haagse Hogeschool heeft samen met Hogeschool Leiden, de gemeente Westland, gemeente Den Haag, zorginstelling Pieter van Foreest (PvF), Walk in the ParQ (WITP) en het Nationaal Ouderenfonds onderzoek gedaan naar beweegstimulering in de buitenruimte nabij een zorginstelling.

Vanuit de gemeentes, PvF en het Ouderenfonds komt de vraag hoe technologie ingezet kan worden om ouderen te motiveren meer, zelfstandiger en duurzamer te laten bewegen in de buitenruimte van een zorginstelling. Dit doen ze door bestaande technologie te evalueren samen met de betrokken instanties en de ouderen zelf. Daarnaast ligt er de wens om meer mensen uit de buurt te betrekken bij deze buitenruimte. Een van de routes die geëvalueerd wordt is Walk in the ParQ. Deze interactieve route bevat palen met qr-codes die met een mobiele applicatie gescand kunnen worden. Zo worden suggesties voor krachtoefeningen en wandelingen gegeven.

Doel

Het doel van dit onderzoek was om samen met de betrokken partijen, de al aangelegde interactieve beweegroute WITP te evalueren. Deze interactieve route bevat palen met QR-codes die met een mobiele applicatie gescand kunnen worden. Zo worden suggesties voor krachtoefeningen en wandelingen gegeven. We hebben de interactieve route geëvalueerd met bewoners, professionals en de instelling en we hebben mogelijkheden voor verbetering van de route geïnventariseerd.

Onderzoek

Via participatief actieonderzoek hebben we gemeten wat de ervaringen en behoeften waren van de ouderen, de instelling, gemeentes en betrokken professionals. Wat werkt er goed en wat kan beter? Daarnaast is er in kaart gebracht of en hoe via de interactieve route meer mensen vanuit de omgeving bij het verpleeghuis betrokken kunnen worden. Hiermee willen we de kennis en bekendheid vergroten over de mogelijkheden en effecten van WITP-routes, waarmee de openbare ruimte rondom de zorginstellingen beweegvriendelijker ingericht kan worden en inclusiever wordt.

Resultaten

Input is opgehaald om verdere implementatie van WITP goed in te richten passend bij de context en locatie. Op basis van belemmerende en bevorderende factoren en ondersteuningsbehoeften die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen zijn aanbevelingen gedaan voor de verdere implementatie van WITP. Dit zal in de toekomst bijdragen aan het duurzaam gebruiken van de WITP-route en, nog belangrijker, aan meer beweging onder ouderen. In een vervolgonderzoek kunnen deze implementatie strategieën geëvalueerd worden met stakeholders.
Op basis van de bevindingen is er een infographic ontwikkeld met aanbevelingen om de verdere uitrol van interactieve routes naar andere locaties en stakeholders te vergemakkelijken.

Vervolg

Hoe kunnen we implementatie van WITP verder ondersteunen? En wat is er nodig om de interactieve beweegroute WITP ook in te zetten voor andere doelgroepen, zoals (klein)kinderen? Dit zijn vragen waar we ons op gaan richten in toekomstig onderzoek.

Eindrapportage

Eindrapportage MOVe WITh

Subsidieverstrekker

Regieorgaan SIA

Samenwerking

De Haagse Hogeschool, FysioFitApp B.V., Gemeente Den Haag, Gemeente Westland, Hogeschool Leiden, Nationaal Ouderenfonds, Stichting Zorginstellingen, Pieter van Foreest

error: Deze afbeelding kan niet worden gedownload